Бившият военен и външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието

...
Бившият военен и външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието
Коментари Харесай

Николай Младенов изплува с офшорка от Досиетата Пандора

Бившият боен и външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име изплува от изтеклите документи " Пандора ", заяви проверяващият уебсайт. Той е регистрирал офшорната фирма Afron Enterprises Ltd на Сейшелите през швейцарски медиатор, което се случва през август 2013 година, седмица откакто става специфичен делегат на Организация на обединените нации в Ирак. 

Пред bird.bg Младенов изясни изнесената информация с това, че възнамерявал да стартира консултантски бизнес след края на министерския си мандат в България, само че е възможността да работи в Организация на обединените нации трансформирала желанията му и той не запомнил за записаната компания. Регистрацията на компания, която се появява на мое име в никакъв случай не е работила и в никакъв случай не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, взех решение да стартира свободна процедура, ново начало. За задачата взех решение да записвам компания, посредством която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах преписка с тях. После получих оферта от Организация на обединените нации и проектите ми се трансформираха ”, изяснява Младенов.

Смущаващото в тази ситуация обаче е, че офшорната компания е записана дни, откакто политикът стартира работа в Организация на обединените нации. Назначението му е обявено официално на 2 август 2013 година, а във всички документи сдружението е учредена на 9 август 2013. Попитан за това противоречие Младенов се оправда, че не можа да си спомни по какъв начин е протекъл процесът на регистрация, само че сподели, че той е почнал преди мандата му в Организация на обединените нации.

Другият стеснителен факт е, че Организация на обединените нации не знаят нищо за офшорната компания на Младенов, макар че той е длъжен да я разгласи в имуществената си декларация пред интернационалната организация. От отговор до bird.bg, подписан от представителя на Главния секретар на Организация на обединените нации, се схваща, че там не знаят нищо за тази компания и тя не е била заявена.

След мандата си като специфичен представител на Организация на обединените нации в Ирак Николай Младенов беше назначен за специфичен координатор на Организация на обединените нации за мирния развой в Близкия Изток. През декември 2020 Съветът за сигурност на Организация на обединените нации утвърди неговата номинация от Антонио Гутереш за специфичен представител на Организация на обединените нации за Либия. Младенов обаче отхвърли този пост, базирайки се на персонални и фамилни аргументи, като от този момент не взе участие в дейната политика.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР